Σε ένα «ολοκληρωμένο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα» προστασίας κτιρίων από την κλιματική αλλαγή συμμετέχει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) μαζί με τριάντα εταίρους από την Ευρώπη και την Αίγυπτο, πραγματοποιώντας στο Ηράκλειο Κρήτης τη διεθνή συνάντηση εργασίας του προγράμματος μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου.
Στόχος είναι να συνδεθεί η εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής με τις επιπτώσεις της σε ιστορικά κτίρια σε επίπεδο γεωγραφικής περιοχής, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Κλίμα και πολιτισμός: αποτίμηση της ζημίας, οικονομικές επιπτώσεις και στρατηγικές για τη βιώσιμη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στους καιρούς της κλιματικής αλλαγής» («Climate for culture»). Αντιπροσωπευτικά έργα τέχνης, μνημεία και ιστορικά κτίρια θα χρησιμοποιηθούν ως παραδείγματα εφαρμογής του ερευνητικού προγράμματος.
Ήδη στην Κρήτη, σε συνεργασία με την 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ελήφθησαν δεδομένα και έχουν γίνει περιβαλλοντικές μετρήσεις αφενός με συμβατικά μέσα και αφετέρου με καινοτόμα φορητά συστήματα του ΙΤΕ και με νέους πειραματικούς αισθητήρες στους ναούς: Άγιος Πέτρος Δομηνικάνων (Ηράκλειο), Άγιος Φανούριος (Βαλσαμόνερο), Εισόδια Θεοτόκου (Καστέλι) και Αγία Τριάδα (Αρχάνες).
Βιώσιμη προσαρμογή
Το ΙΗΔΛ του ΙΤΕ είναι υπεύθυνο του πακέτου εργασιών που αφορά σε αυτού του τύπου την εκτίμηση επιπτώσεων, κατευθείαν από την επιφάνεια με νέες τεχνικές και αισθητήρες.
Προγραμματίζει, διαχειρίζεται και ολοκληρώνει τις μετρήσεις παραμορφώσεων από τις υπό εξέταση επιφάνειες μέσω επιτόπιων μετρήσεων και προσομοιώσεων κλιματικών συνθηκών στο εργαστήριο, δημιουργώντας νέες μεθοδολογίες εκτίμησης των κλιματικών επιπτώσεων και καταπονήσεων βάσει των συστημάτων μη παρεμβατικού ελέγχου με λέιζερ που έχει δημιουργήσει σε προηγούμενα ερευνητικά προγράμματα.
[Πηγή imerisia.gr]