Αυθαίρετα: οριστική λύση με την «Τράπεζα Γης» προωθεί το ΥΠΕΚΑ


Οριστική λύση στο θέμα της νομιμοποίησης αυθαιρέτων αλλά διευκόλυνση της αξιοποίησης χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται σήμερα στην κατοχή των δήμων ή άλλων οργανισμών του δημοσίου προωθεί το ΥΠΕΚΑ με τη θεσμοθέτηση της «Τράπεζας Γης», σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr.


Ο θεσμός της «Τράπεζας Γης» θα λειτουργεί ως εξής: Ένας ιδιοκτήτης που διαθέτει ένα οικόπεδο ή κτίριο καθώς και το δικαίωμα να χτίσει αλλά δεν θέλει να αξιοποιήσει αυτό το δικαίωμα, το μεταβιβάζει στην «Τράπεζα Γης», η οποία με τη σειρά της πουλά το δικαίωμα σε ενδιαφερόμενους πολίτες και επενδυτές.


Μέσω της ίδιας «τράπεζας» θεωρούν στο υπουργείο πως μπορεί να λυθεί οριστικά το θέμα των αυθαιρέτων με τους ιδιοκτήτες των τελευταίων να αγοράζουν συντελεστή δόμησης από την «Τράπεζα Γης» που θα δημιουργηθεί σε κάθε δήμο της χώρας.


diloseto

Όπως τόνισε χθες στο συνέδριο “RED Business Forum”, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκρ. Αλεξιάδης, «οι τράπεζες, δημιουργούν ένα «ταμείο» δικαιωμάτων ανάπτυξης, καθώς όταν κάποιος χρειάζεται δικαίωμα ανάπτυξης μπορεί να το αγοράσει, και συχνά μάλιστα σε μια γνωστή προκαθορισμένη τιμή».


Το σημαντικότερο είναι ότι με το νέο θεσμό αξιοποιούνται τα εργαλεία απόσυρσης κτιρίων, συνένωσης ιδιοκτησιών και επεμβάσεων σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου υποβαθμισμένων περιοχών, από ιδιώτες επενδυτές με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμισή τους, όπως προβλέπει Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.


Επιπλέον, διευκολύνεται η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, μέσα από συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δίνονται κίνητρα αποκέντρωσης των υπηρεσιών, καθώς οι Τράπεζες Γης θα δημιουργηθούν σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



[Πηγή econews.gr]

28 Νοέμβριος 2012


ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε