Η δραματική μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών πάνελ πέρυσι ενίσχυσε σημαντικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου Πολιτικής για τις ΑΠΕ «REN21», που διεξήχθη για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ειδικότερα, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ ξεπέρασε τα 1.470 γιγαβάτ το 2012, μέγεθος που αντιστοιχεί σε 1.500 πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Τα 2/3 της συνολικής ισχύος από ΑΠΕ εξακολουθούν να προέρχονται από την υδροηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κερδίζουν επίσης έδαφος.
Μάλιστα η παγκόσμια ισχύς φωτοβολταϊκών έφτασε πέρυσι τα 100 γιγαβάτ.
Η μεγάλη μείωση στις τιμές των φωτοβολταϊκών, που πυροδοτήθηκε από τους Κινέζους κατασκευαστές, συνέβαλε στη μείωση του συνολικού κόστους των επενδύσεων σε ΑΠΕ κατά 12% στα 244δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, έναντι 279δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, μεγιστοποιώντας τα κέρδη των επενδυτών.
Σε δηλώσεις του ο κ. Achim Steiner, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τόνισε ότι η πτώση στις τιμές των φωτοβολταϊκών αυξάνει τον ανταγωνισμό, κάτι που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τους καταναλωτές, το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η αγορά των φθηνών φωτοβολταϊκών, ειδικά μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα για νέους δασμούς εισαγωγών στα κινεζικά πάνελ, στο πλαίσιο της λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας (ντάμπινγκ).
Αντίστοιχους δασμούς επέβαλαν πέρυσι στα κινεζικά πάνελ και οι ΗΠΑ, καταγγέλλοντας το Πεκίνο για τους ίδιους λόγους.
Σύμφωνα με στοιχεία του UNEP οι επενδύσεις σε ΑΠΕ στις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ιαπωνία σημείωσαν άνοδο πέρυσι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες που επικρατεί αβεβαιότητα γύρω από τις επιδοτήσεις και τις εγγυημένες τιμές.
Μόνο η Κίνα το 2012 επένδυσε 67 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΑΠΕ, ενώ οι ΗΠΑ επένδυσαν 36δισεκατομμύρια δολάρια και η Ευρώπη 80 δισεκατομμύρια δολάρια.
13 Ιούνιος 2013
[Πηγή www.econews.gr]