Στο λιμάνι της Πάτρας επέστρεψε χθες, Τρίτη, το γεωφυσικό ερευνητικό σκάφος Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, που εκτέλεσε σύνθετες γεωφυσικές έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Το νορβηγικό σκάφος ξεκίνησε τις έρευνες, αποπλέοντας από την Πάτρα στις 11 Νοεμβρίου 2012, μετά από τη σχετική σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη νορβηγική PGS.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες συνεχούς πλεύσης του Nordic Explorer, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα με τις μετρήσεις και το περιβάλλον, σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής των κατάλληλων δεδομένων συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.
Τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Ευ. Λιβιεράτος τόνισε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων.
Η Nordic Explorer αναμένεται να ολοκληρώσει την επεξεργασία των γεωφυσικών στοιχείων μέχρι τα τέλη του 2013, οπότε θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με tanea.gr, τουλάχιστον δύο μεγάλοι ξένοι όμιλοι, η γαλλική Total και η αμερικανική Εχχοn Mobil, έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα ενδιαφέρον να αγοράσουν στοιχεία από τα σεισμικά δεδομένα που συγκέντρωσε νορβηγικό ερευνητικό σκάφος σε Ιόνιο και Κρήτη.
27 Φεβρουάριος 2013
πηγή econews