ΑΠΕ: Στα 1,6 δισ. ευρώ το (δυσβάσταχτο) κόστος για το Δημόσιο το 2013



Σε 1,6 δισ. Ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το ελληνικό δημόσιο το 2013. Πέρυσι το κόστος των ΑΠΕ ήταν σαφώς χαμηλότερο, στα 700 εκατ. ευρώ. Η φετινή αύξηση αποδίδεται κατά βάση στην αθρόα είσοδο νέων σταθμών στο σύστημα, κυρίως φωτοβολταϊκών.


Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2011 προστέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 841,17 MW ηλιακής ισχύος, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 1.423,85 MW από 582 ΜW στο τέλος Ιανουαρίου, αύξηση της τάξης του 144% σε 11 μήνες. Διευκρινίζεται ότι από το σύνολο, τα 297,76 MW αφορούν φωτοβολταϊκά στις στέγες. Αν προστεθούν και τα φωτοβολταϊκά που λειτουργούν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, η συνολική φωτοβολταϊκή ισχύς σε λειτουργία ξεπερνά τα 2.000 MW.

diloseto

Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΡΑΕ και του ΛΑΓΗΕ, ως το τέλος του χρόνου η αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών θα φτάσει το 1:1, με το μέσο κόστος της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας να διαμορφώνεται στα 190 ευρώ/Mwh. Το υψηλό κόστος στην παραγωγή ηλεκτρισμού αποδίδεται στην ανεξέλεγκτη είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των υψηλών εγγυημένων τιμών, αλλά και στην προτεραιότητα στη διάθεση της ενέργειας.


Οι συνέπειες , έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός πολύ ακριβού μείγματος παραγωγής ηλεκτρισμού, που αποτυπώνεται στη συνεχή αύξηση του κόστους, στις διαδοχικές αυξήσεις του τέλους υπέρ ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ, όπως αποκαλείται) και βέβαια στα τεράστια ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ, του φορέα που πληρώνει τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας.


Ειδικά στα φωτοβολταϊκά, αν συνεκτιμηθούν τα έργα που έχουν συμβολαιοποιηθεί αλλά δεν έχουν ακόμα τεθεί σε λειτουργία, η Ελλάδα έχει ήδη πιάσει τους στόχους για το 2020. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους περιορισμού του κόστους, ενώ οι βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.


04 Φεβρουάριος 2013



πηγή econews



ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε