Πρώτοι ελεύθεροι χώροι από το Πράσινο Ταμείο



Ο «Λόφος Παιδιού» στο Γαλάτσι είναι ένας χώρος 4,5 στρεμμάτων, κοντά στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Από το 1985 είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου, χωρίς να αποκτηθεί. Ομως το 1994 μια απόφαση νομάρχη ήρθε να ανατρέψει την πορεία μετατροπής του σε κοινόχρηστο χώρο, επιτρέποντας την οικοδόμηση σχολείου.


Σε μια πυκνοχτισμένη περιοχή όπως το Γαλάτσι και με δεδομένο ότι δίπλα υπήρχε ήδη το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας, η απόφαση έμοιαζε παράλογη. Οι κάτοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακολούθησαν δικαστικοί αγώνες, όμως η εκκρεμότητα παρέμενε. Μέχρι τα τέλη του 2012, οπότε ο Λόφος Παιδιού αποκτήθηκε με χρήματα του Πράσινου Ταμείου για να μετατραπεί σε κοινόχρηστο.

diloseto

Μέχρι στιγμής, 22 τέτοιοι χώροι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις είχαν την ίδια, θετική κατάληξη. Ωστόσο, εκατοντάδες άλλοι παραμένουν «στον αέρα» και μάλιστα με την τύχη τους να απειλείται καθώς η πρόσφατη αλλαγή στη νομοθεσία (ν.4067/12) περιορίζει την επανεπιβολή απαλλοτριώσεων, με έναν όρο πολύ λογικό μεν (για τους ιδιοκτήτες των δεσμευμένων χώρων που ταλαιπωρούνται επί δεκαετίες χωρίς αποτέλεσμα), αμετάκλητο δε: για να διαταχθεί εκ νέου η δέσμευση χώρου για τη μετατροπή του σε πάρκο, ο δήμος πρέπει να εγγράψει στον προϋπολογισμό τη σχετική δαπάνη, ώστε να αποδείξει ότι μπορεί, ειδάλλως ο χώρος πρέπει να αποχαρακτηριστεί.


Ο όρος αυτός δεν θα ήταν σκληρός, ακόμα και στην ιδιαίτερα δύσκολη για τα οικονομικά των δήμων περίοδο που ζούμε, αν απελευθερωνόταν (πέραν του 2,5% ετησίως) η δυνατότητα που είχε δοθεί από την ίδρυσή του, στο Πράσινο Ταμείο να απαλλοτριώνει ελεύθερους χώρους με τα έσοδα των ρυθμίσεων για τα αυθαίρετα και τους ημιυπαίθριους.


Οι πρώτες απαλλοτριώσεις αποδεικνύουν του λόγου το αληθές: χάρη στις προσπάθειες που κατεβλήθησαν, στα τέλη του 2012 ολοκληρώθηκε (με τη διάθεση 23,6 εκατ. ευρώ από τους πόρους του 2011) η απόκτηση των πρώτων 22 ελεύθερων χώρων.


Οι χώροι βρίσκονται στους εξής δήμους: Γαλατσίου (Λόφος Παιδιού), Μεσολογγίου, Πάτρας (Ρομάντζα), Ωραιοκάστρου, Ιλίου (2 χώροι), Χανίων, Αγρινίου, Νέας Ιωνίας (πλατεία Παπαφλέσσα και ακόμα ένας χώρος), Θεσσαλονίκης (βυζαντινά τείχη, πλατεία Μουσχουντή, οδός Σαχτούρη), Αθηναίων (Ελαιώνας), Καλλιθέας (Λόφος Σικελίας), Βόλου, Ηρακλείου (2 χώροι), Αγίου Δημητρίου, Νίκαιας-Ρέντη (τρεις χώροι). Επιπλέον δεσμεύτηκαν 12 εκατομμύρια από τους διαθέσιμους πόρους του 2012 για ακόμα τέσσερις χώρους: στο Περιστέρι, την Καβάλα, τον Αλιμο και την Τρίπολη. Πρόκειται για χώρους στους οποίους έπρεπε να γίνει άρση απαλλοτρίωσης και με τη δέσμευση πόρων ήταν εφικτό να γίνει επανεπιβολή.


19 Φεβρουάριος 2013



πηγή kala-nea.gr



ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε