Ποια αυθαίρετα νομιμοποιούνται και ποια όχι



Εκτός οριστικής νομιμοποίησης μένουν όλες οι αυθαίρετες τουριστικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί προ του 1975.


Αντίθετα, θα νομιμοποιηθούν οριστικά μόνο τα προ του 1975 αυθαίρετα κτίσματα που αφορούν κατοικίες.


Η ρύθμιση αυτή, που σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ανατρέπει τις αρχικές προδιαγραφές του σχεδίου νόμου που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο προέβλεπε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση όλων ανεξαιρέτως των προ του 1975 αυθαιρέτων κτισμάτων, με την καταβολή ενός παραβόλου 500 μόλις ευρώ.

diloseto

Το παράβολο, ωστόσο, των 500 ευρώ θα ισχύει για τις αυθαίρετες προ του '75 κατοικίες. Η εν λόγω αλλαγή προέκυψε από τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου, όπου η συγκεκριμένη ρύθμιση δέχτηκε σφοδρότατη κριτική.


Καθοριστικό ρόλο έπαιξε, πάντως, και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τον νόμο 4014/2011 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων.


Έτσι, όλες οι αυθαίρετες κατασκευές που αφορούν ξενοδοχειακές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν ανεγερθεί προ του 1975, δεν θα μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν οριστικά, εφόσον έχουν αυθαιρεσίες που ξεπερνούν το 40% του νομίμου περιγράμματος ή είναι παντελώς αυθαίρετα.


Θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ, αλλά μόνο για 30ετή εξαίρεση από την κατεδάφιση, εφόσον βέβαια καταβάλουν τα σχετικά παράβολα και πρόστιμα που προβλέπονται.


Εάν έχουν αυθαιρεσίες μικρότερες του 40% του νομίμου περιγράμματος του κτιρίου, θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση.


Η νέα ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στο πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, περιλαμβάνει κι άλλες σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο του σχεδίου νόμου.


Ηλεκτρονική ταυτότητα για τα κτίρια


Βασικό εργαλείο στη νέα ρύθμιση αποτελεί η καθιέρωση συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας για όλα τα κτίρια, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ώστε να υπάρξει πλήρης καταγραφή της νόμιμης και της αυθαίρετης δόμησης.


Μάλιστα, εντός των ημερών αναμένεται να παρουσιαστεί από το ΥΠΕΚΑ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, από την ισχύ του οποίου θα αρχίσουν να "τρέχουν" οι προθεσμίες συμπλήρωσης της ταυτότητας κτιρίου.


Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για τις κατοικίες τίθεται προθεσμία 12 ετών για τη συμπλήρωση της ταυτότητας, ενώ για τις επαγγελματικές και λοιπές εγκαταστάσεις προβλέπεται 8ετής προθεσμία. Υποχρέωση συμπλήρωσης ταυτότητας θα έχουν όλα ανεξαιρέτως τα ακίνητα.


Ειδικά για τα αυθαίρετα, θα δίνονται οριστικοί τίτλοι εξαίρεσης από την κατεδάφιση, μόνο εφόσον έχει γίνει ενημέρωση της ταυτότητας του κτιρίου.


Το ίδιο θα ισχύει και για τις αυθαίρετες προ του 1975 κατοικίες, οι οποίες θα παίρνουν οριστικούς τίτλους μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας εντός 12ετίας.


Σημειώνεται πάντως ότι για τη μεταβίβαση αυθαιρέτων δεν απαιτούνται οριστικοί τίτλοι, αλλά αρκεί η καταβολή του 30% των ειδικών προστίμων.


Παράλληλα, προβλέπεται ενημέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας μετά την αρχική, κάθε 10 χρόνια.


Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου θα φέρει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σχέδια και ελέγχους για τη λειτουργία του ακινήτου.


Θα περιλαμβάνει ελέγχους για όλες τις κατηγορίες μελετών που προβλέπει η οικοδομική άδεια και κινούμενο οπτικό ψηφιοποιημένο υλικό του κτιρίου, που θα αναγράφεται η ημερομηνία ελέγχου.


Οι έλεγχοι θα γίνονται περιοδικά από μηχανικούς και θα κοινοποιούνται στα αρμόδια πολεοδομικά γραφεία και στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΥΠΕΚΑ.


Μεταξύ των στοιχείων που θα περιλαμβάνει η ταυτότητα, είναι τα σχέδια του κτιρίου, οι εγκρίσεις δόμησης, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης και φωτογραφίες του ακινήτου.


10 Ιούνιος 2013



[Πηγή http://news247.gr]



ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε