Ένα νέο δημοτικό δίκτυο γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από εννέα δήμους της χώρας: το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, το οποίο πραγματοποιεί το ιδρυτικό του Συνέδριο στη συμπρωτεύουσα. Στόχος είναι να συμμετέχουν όλες οι ελληνικές πόλεις που επιθυμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσω της βελτίωσης του αστικού τους περιβάλλοντος. Ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι οι δήμοι Αθηναίων, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ζακύνθου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κοζάνης και Τρικκαίων.
Η ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων γεννήθηκε από τη θετική εμπειρία της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2014» και την υπογραφή του «Συμφώνου των Δημάρχων».
Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων επιδιώκει την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, που θα συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτυχία των προσπαθειών για την δημιουργία οικολογικής συνείδησης σε διοίκηση και πολίτες σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης θα προτείνει ένα σύνολο από εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά μεταξύ των ελληνικών πόλεων, όπως είναι οι περιορισμένοι ελεύθεροι χώροι, η μόλυνση, η διαχείριση λυμάτων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά.
Το Δίκτυο θα συμβάλει σημαντικά στη διεκδίκηση πολύτιμων πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αξιοποίηση προγραμμάτων σε όφελος του αστικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην καλύτερη διασύνδεση των ελληνικών δήμων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοιχείο πολύ σημαντικό για την συμμετοχή τους στις διεθνείς εξελίξεις και την παρακολούθηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Η ίδρυση του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων στηρίζεται από το γραφείο εκπροσώπησης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ (Heinrich-Böll-Stiftung) στην Ελλάδα. Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου στο www.depp.gr/conference.
Τέλος, σημειώνεται ότι η σύσταση του δικτύου προκάλεσε την αντίδραση του Χρήστου Μάτη, επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» , ο οποίος τόνισε ότι «Είναι προφανές ότι το Δίκτυο δεν έχει απλώς ως σκοπό “να προτείνει εφαρμόσιμες λύσεις σε προβλήματα κοινά ελληνικών πόλεων”, όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, αλλά να διεκδικήσει την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Αυτά τα ευρωπαϊκά προγράμματα πρέπει να είναι απολύτως διαφανή και με δημοκρατικό έλεγχο, ο οποίος να διασφαλίζεται από το καταστατικό, γιατί πέρα από τις προθέσεις των οργανωτών, μπορούν να εξελιχθούν σε μηχανισμό διαχείρισης δημόσιου χρήματος, στο όνομα των δημοτών, χωρίς τον έλεγχο τους», σημειώνει ο επικεφαλής της δημοτικής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη».
[Πηγή econews.gr]
13 Δεκέμβριος 2012