Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προβλέπεται να ξεκινήσει η υποδοχή των δηλώσεων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα αυθαίρετα από τη βουλή. Το σχέδιο κατηγοριοποιεί τις πολεοδομικές παραβάσεις με βάση τη βαρύτητα της αυθαιρεσίας αλλά και την ημερομηνία κατασκευής. Οι μικρές παραβάσεις, οι οποίες δεν μεταβάλουν τον όγκο του κτίσματος και τη δομημένη επιφάνεια και στην πλειοψηφία τους έχουν γίνει εν αγνοία του ιδιοκτήτη τακτοποιούνται οριστικά και χωρίς καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής με καταβολή ποσού 500 ευρώ. Όταν η υπέρβαση δεν ξεπερνά το 40% της δόμησης ή το 20% του ύψους που ορίζει η οικοδομική άδεια – όπως είναι οι περισσότεροι ημιυπαίθριοι η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι οριστική.
Μεγάλη διαφοροποίηση αποτελούν οι μεγάλες παραβάσεις, εξ’ ολοκλήρου αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια καθώς και όσα έχουν άδεια αλλά η υπέρβαση δόμησης ή κάλυψης είναι περισσότερο από 40%. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος της αυθαιρεσίας. Τα κτίρια αυτά θα εξαιρούνται της κατεδάφισης μόνο για 30 χρόνια. Το καθεστώς αυτό θα μπορεί να αλλάξει αν η περιοχή όπου είναι δομημένο το αυθαίρετο κτίσμα μπει στο σχέδιο και αν ο ιδιοκτήτης αγοράσει το απαραίτητο ποσοστό συντελεστή κάνοντας χρήση της Τράπεζας γης. Επιπλέον απαιτείται έλεγχος εντός επταετίας υποχρεωτικά από τους αρμόδιους ελεγκτές δόμησης.
Με βάση την ημερομηνία κατασκευής, κατοικίες προ του 1975 θα μπορούν να εξαιρεθούν μόνιμα από την κατεδάφιση με την καταβολή 500 ευρώ. Για τα κτίσματα μετά το 1975 και έως το 1983, καταβάλλεται το 15% του υπολογιζόμενου προστίμου. Από το 1983 έως 1.1.2003 θα ισχύει έκπτωση 20% ενώ μέχρι της 28 Ιουλίου του 2011 το υπολογιζόμενο πρόστιμο ισχύει ως έχει και η ένταξη στο νόμο θα γίνεται ανάλογα με το μέγεθος τις παράβασης. Όσοι είχαν ήδη κάνει χρήση των διατάξεων του 4014/11 και έχουν καταβάλει ένα μέρος του ειδικού προστίμου θα μπορούν να υπαχθούν στον νέο νόμο με συμψηφισμό των καταβληθέντων ποσών. Σημειώνεται ότι για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις που δηλώνονται στο νόμο, δεν οφείλονται αναδρομικά βεβαιωμένες ασφαλιστικές εισφορές (ΙΚΑ κλπ) και οποιοσδήποτε φόρος, πρόστιμο ή τέλος. Επιπλέον για κατοικίες, κατά τον υπολογισμό της αξίας προκειμένου να επιβληθεί οποιοσδήποτε φόρος (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ, προσδιορισμό τεκμηρίου διαβίωσης), εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% για όλους τους χώρους στο μέλλον. Σημαντική παράμετρος αποτελεί ο συμψηφισμός ποσού μέχρι 50% του προστίμου ενός αυθαιρέτου με δαπάνες και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης ή στατικής ενίσχυσης. Στόχος είναι η ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων της χώρας και η ενίσχυση του κλάδου της οικοδομής.
Σε ό,τι αφορά στον τρόπο αποπληρωμής των προστίμων οι δόσεις μπορούν να είναι είτε εξαμηνιαίες είτε μηνιαίες ανάλογα με την δυνατότητα των πολιτών. Έτσι για το πρώτο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου- δίνεται προθεσμία 102 μηνών που πέφτει στους 84 μήνες εφόσον η διαδικασία ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο από τη δημοσίευση του νόμου. Στο τρίτο εξάμηνο δίνεται προθεσμία 60 μηνών, γεγονός που καταδεικνύει την βούληση της κυβέρνησης να δώσει κίνητρα για γρήγορη υποβολή στο νόμο. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο, παρέχεται έκπτωση 20% επί του συνολικού προστίμου ενώ εάν καταβληθεί το 30% του προστίμου μέσα στο πρώτο εξάμηνο, η έκπτωση περιορίζεται στο 10% του προστίμου. Για κύρια και μοναδική κατοικία ιδιοκτήτη (μέχρι 70τμ+15τμ για κάθε τέκνο) σε οικισμούς άνω των 3000 κατοίκων παρέχεται έκπτωση 60% του προστίμου.
Ο υπουργός επανήλθε και χθες στο θέμα της αδειοδότησης των εκκλησιαστικών ναών και μονών, για το οποίο υπάρχουν πολλές ενστάσεις μετά την αναβίωση της αμαρτωλής ναοδομίας. Όπως ανέφερε για την έκδοση της άδειας δόμησης και της έγκρισης δόμησης γενικά ακινήτων της Εκκλησίας αρμόδιες θα είναι οι υπηρεσίες δόμησης των Δήμων. Όπως και για ιδιωτικούς ναούς, ιδιωτικούς λατρευτικούς χώρους. Για τους λατρευτικούς χώρους της Εκκλησίας η έγκριση δόμησης θα εκδίδεται από το κράτος. Το κράτος θα ελέγχει και θα εγκρίνει τους όρους δόμησης και την κατασκευή με ελεγκτές δόμησης ενώ ειδικό συμβούλιο αρχιτεκτονικής θα γνωμοδοτεί για τα εκκλησιαστικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Η Υπηρεσία Δόμησης της Εκκλησίας θα εκδίδει, στο τυπικό στάδιο μετά την έγκριση δόμησης, μόνο την άδεια δόμησης μαζί με την θρησκευτική άδεια καθιερώσεως.
[Πηγή www.inews.gr]
01 Αύγουστος 2013