2012: 20% αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από αιολικά



Το 2012 ήταν μια λαμπρή χρονιά για την αιολική ενέργεια. Όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία που παρουσίασε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), αυτή η μορφή ενέργειας κατέγραψε εξάπλωση σχεδόν 20%, πέρυσι, φθάνοντας τα 282GW συνολικής εγκατεστημένης ισχύος, παγκοσμίως.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τοποθετήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 45GW. Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εγκατέστησαν από 13GW, ενώ ακολούθησαν Γερμανία, Ινδία και Βρετανία, με ανεμογεννήτριες ισχύος περίπου 2GW η καθεμία.


diloseto

«Παρότι η Κίνα σταμάτησε για να πάρει μια ανάσα, για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά, οι τελευταίες χρονιές είναι ιδιαίτερα καλές», δήλωσε στον Guardian ο γενικός γραματέας του GWEC Στιβ Σόιερ επισημαίνοντας πως, παρά την επιβράδυνση, η ασιατική κυριαρχία στον αιολικό κλάδο αναμένεται να συνεχιστεί. «Η Ασία συνέχισε να ηγείται των διεθνών αγορών, όμως η Βόρειος Αμερική ακολούθησε από κοντά, ενώ η Ευρώπη δεν ήταν πολύ πίσω.»


Η Αφρική δεν είναι απούσα από τη νέα έκθεση. Αν και εγκαταστάθηκαν λίγες ανεμογεννήτριες, το 2012 τέθηκε σε λειτουργία στην Αιθιοπία το πρώτο μεγάλο αιολικό πάρκο της υποσαχάριας Αφρικής, ισχύος 52MW. Κατά το Σόιερ «αυτή είναι μόνο η αρχή για την αφρικανική αγορά».


«Αβεβαιότητα» στην Ευρώπη:


Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα ήρθε 13η εγκαθιστώντας ανεμογεννήτριες 117MW μέσα στο 2012. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 1.749MW, σύμφωνα με το GWEC. Το συμβούλιο χαρακτηρίζει το 2013 έτος αβεβαιότητας για τον αιολικό κλάδο στην Ευρώπη, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο, εκτιμά ότι οι δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι στόχοι της για ενίσχυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έως το 2020 προσδίδουν «ένα βαθμό σταθερότητας».



12 Φεβρουάριος 2013



πηγή naftemporiki



ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε