Φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς…made in GreeceΦωτοβολταϊκά τρίτης γενιάς που θα χρησιμοποιούν πολύ μικρές ποσότητες φθηνών υλικών (100 νάνο αντί για 10 μικρά ) ετοιμάζει ηπρώτη πιλοτική μονάδα παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών στην οποία συμμετέχουν 18 συνολικά φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά όπως εξήγησε ο Έλληνας ερευνητής στοΙνστιτούτο Helmholtz Zentrrumτου Βερολίνου Dr Κωνσταντίνος Φωστηρόπουλος , θα είναι κατά 50% φθηνότερα από τα φωτοβολταϊκά δεύτερης γενιάς που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά.


Παράλληλα με τις σύγχρονες τεχνικές θα έχουν καιδιακοσμητικό χαρακτήρα, καθώς θα μπορούν να «φορτώνουν» εκτός από ηλιακή ενέργεια και χρώμα. Τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται ήδη σε στέγαστρα στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν σε στάσεις λεωφορείων στο Βερολίνο όπου με την ηλιακή ενέργεια θα μπορεί ο επιβάτης την ώρα που περιμένει να πληροφορείται όλα τα σχετικά δρομολόγια με τη βοήθεια χαρτών που θα προβάλλονται στη στάση.

diloseto

Αυτή είναι μία μόνο από τις εφαρμογές που θα προκύψουν από το πρόγραμμα Smartronics που ξεκίνησε επίσημα από τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή Πανεπιστημίων, φορέων, ινστιτούτων και επιχειρήσεων. Από την Ελλάδα συμμετέχουν 6 φορείς και μεταξύ αυτών το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών.


Όπως τόνισε ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN και συντονιστής του προγράμματος καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης «η πρώτη πιλοτική γραμμή παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών ξεκινά σε δύο χρόνια και στην Ελλάδα και από αυτήν αναμένεται να δημιουργηθούν 40-50 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ η χρηματοδότηση που πρόκειται να έλθει στην ελληνική πλευρά για εξοπλισμό και θέσεις εργασίας αγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ».


Το smartronics έχει τρεις βασικούς άξονες υλοποίησης. Τη δημιουργία έξυπνων υλικών με ποικίλες εφαρμογές (νέου τύπου φωτοβολταϊκά, υλικά κινητής τηλεφωνίας, παντός τύπου οθόνες κ.ά), δημιουργία εργαλείων μέτρησης αποτελεσμάτων και δημιουργία μιας πιλοτικής γραμμής παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών.


28 Ιανουάριος 2013πηγή econewsΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

  • Δείτε τις προσφορές μας
  • 801 11 25 800
  • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)

  • Δείτε επίσης

    Χορηγοί

    Δικτυωθείτε