Έως 60 δόσεις για την αποπληρωμή προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές, ειδικές εκπτώσεις έως 85% για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση και κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών ανάλογα με τη βαρύτητα, προβλέπει το σχέδιο νόμου το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από σήμερα και για 10 ημέρες.
Κόκκινη γραμμή για την ένταξη ενος αυθαίρετου στη ρύθμιση είναι να εχει κατασκευασθεί έως τις 28 Ιουλίου του 2011.
Κατεδαφιστέα κρίνονται μόνο όσα αυθαίρετα είναι σε δάση, αιγιαλούς και αρχαιολογικούς χώρους, αν και ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις προβλέπονται μικρές εξαιρέσεις.
Αναλυτικότερα, δεν υπάρχει καμία ή σχεδόν καμία πολεοδομική αυθαιρεσία που δεν μπορεί να υπαχθεί στη νέα ρύθμιση που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, αφού ακόμη και σε δάση αιγιαλούς και Α αρχαιολογική ζώνη που γενικά απαγορεύεται, ακόμη κι εκεί υπάρχουν κάποιοι αστερίσκοι εξαιρέσεων και υπό προϋποθέσεις τα αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν.
Μικρές εξαιρέσεις υπάρχουν και για παραβάσεις δόμησης σε παραδοσιακούς οικισμούς αλλά και σε δημόσιους χώρους, αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Εκτός όμως από τις κατοικίες, η νέα ρύθμιση αφορά αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εμφανίζουν υπερβάσεις δόμησης και περίμεναν ευνοϊκότερη ρύθμιση προστίμων, προκείμενου να υπαχθούν και να τακτοποιήσουν τις αυθαίρετες κατασκευές.
Το Υπουργείο περιβάλλοντος συνέταξε τη νέα ρύθμιση με σκεπτικό την οριστική επίλυση του ζητήματος και θέλοντας μέσω της ρύθμισης να δημιουργήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την καταγραφή όλων των αυθαίρετων της χώρας.
Νέες έννοιες που εισάγονται είναι η κατηγοριοποίηση των αυθαίρετων ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης αλλά και η έννοια της οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση, που αντικαθιστά την έννοια της τακτοποίησης ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται οριστική νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών, αλλά ισχύει για τις 4 από τις συνολικά 5 κατηγορίες αυθαίρετων.
Έτσι πλέον έχουμε τις μικροπαραβάσεις, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, κιόσκια, εξώστες για τις οποίες ο ιδιοκτήτης πληρώνει εφάπαξ το πόσο των 500 ευρω και εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση.
Για μεσαίες παραβάσεις , δηλαδή για αυθαίρετα που διαθέτουν οικοδομική άδεια αλλά καταγράφουν αυθαίρετες κατασκευές σε ποσοστό λιγότερο του 40% τότε το πρόστιμο υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο δηλαδή τμ Χ15% Χ τιμή ζώνης Χ ειδική κατηγορία. Αλλά ο ιδιοκτήτης του αν υπαχθεί, επίσης το γλιτώνει οριστικά από την κατεδάφιση
Τέλος στην κατηγορία των μεγάλων παραβάσεων, κατατάσσονται ακίνητα που είτε δεν έχουν καθόλου οικοδομική άδεια είτε εμφανίζουν υπερβάσεις άνω του 40% του συντελεστή. Αυτά πληρώνουν πρόστιμο αλλά εξαιρούνται της κατεδάφισης για 30 χρόνια και όχι για πάντα.
Παράλληλα το ΥΠΕΚΑ προβλέπει τακτοποίηση και για τα παλιά ακίνητα Για τα προ του 1975, ο ιδιοκτήτης πληρώνοντας εφάπαξ 500 ευρω, απαλλάσσεται άλλων οικονομικών υποχρεώσεων και το γλιτώνει από την κατεδάφιση, ενώ για τα αυθαίρετα προ του 1983 πληρώνει πρόστιμο που υπολογίζεται βάσει του τύπου και επίσης το γλιτώνει από κατεδάφιση.
Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσκομίζουν αεροφωτογραφίες που θα αποδεικνύουν το χρόνο κατασκευής που αποδεικνύεται κρίσιμος για το υπολογισμό του προστίμου ενώ η κόκκινη γραμμή του υπουργείου είναι η 23η Ιουλίου του 2011. Δηλαδή οποίο αυθαίρετο σηκώθηκε μετά από αυτή δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση και θεωρείται κατεδαφιστέο.
Οι δόσεις για την αποπληρωμή των προστίμων αυξάνονται από 48- σε 60 ενώ προβλέπονται γενναίες εκπτώσεις με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια Έτσι ανάπηροι σε ποσοστό 80% λαμβάνουν έκπτωση 85% επί του ποσού, οι πολύτεκνοι 80% οι τρίτεκνοι μέχρι 70% αν έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρω / έτος. Εκπτώσεις 80% επίσης λαμβάνουν ομογενείς, παλιννοστούντες και μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας της Θράκης.
Όσοι καταβάλλουν το 30% εντός 6μηνου λαμβάνουν έκπτωση 10%. Συνολικά μειώνεται το ύψος των προστίμων έτσι για παράδειγμα για αυθαίρετη κατασκευή 80τμ μετά το 2003 με τιμή ζώνης 1800 ευρω το ενος πρόστιμο διαμορφώνεται με τις εκπτώσεις στα 12.960 ευρω αντί 15.120 που προβλέπει ο ισχύων σήμερα νόμος.
Το σχέδιο νόμου θα μπει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνεχεία με τις αλλαγές και τις προσθήκες θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή. Άγνωστο παραμένει εάν ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα θα λάβει "πιστοποιητικό" Συνταγματικότητας, από το ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα απαγορεύεται η εξαίρεση κατεδάφισης για τα αυθαίρετα.
Ωστόσο, ο Αναπληρωτής υπ. Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νόμος θα εγκριθεί ως συνταγματικός, καθώς προβλέπει την έννοια του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, της περιβαλλοντικής αντιστάθμισης, με δράσεις και πρωτοβουλίες για δημιουργίας ελεύθερων χωρών στις περιοχές όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες και έχουν επιβαρυνθεί.
Πάντως στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι μόνο ένα ποσοστό από τα πρόστιμα, το οποίο δεν διευκρινίζεται, θα κατευθυνθεί τελικά στο πράσινο ταμείο, που θα χρηματοδοτήσει το περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα. Ενώ προβλέπεται ένα μέρος των προστίμων να διατεθεί για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, προφανώς ως κοινωνικό αντιστάθμισμα.
Ανεξαιρέτως όλοι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου για τα αυθαίρετα, οφείλουν να δηλώσουν τα στοιχεία του ακίνητου τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αναλυτική βάση δεδομένων με το κτιριακό απόθεμα της χώρας, είτε πρόκειται για αυθαίρετα είτε όχι.
Πάντως κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου ο Σταύρος Καλαφάτης διαβεβαίωσε ότι φόροι, τέλη και εισφορές θα επιβληθούν μεν στους ιδιοκτήτες αυθαίρετων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση, αλλά δεν θα ισχύσουν αναδρομικά.
Για όσους δεν επιλέξουν να υπαχθούν στο νόμο, προβλέπονται χρηματικές ποινές, πρόστιμα και κατεδάφιση, εφόσον εντοπιστούν, ενώ δεν θα έχουν δυνατότητα μεταβίβασης του ακίνητου.
Ο νόμος θα καταλήξει στη Βουλή, μετά το Πάσχα και αναμένεται να ψηφιστεί το καλοκαίρι.
Εν τω μεταξύ όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στον ισχύοντα νόμο μπορούν να το πράξουν μέχρι τις 31 Μάιου, όποτε λήγει η τελευταία παράταση που έχει δοθεί. Αν και το πιθανότερο είναι ότι οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων θα περιμένουν μέχρι την έναρξη ισχύος του νέου νόμου που δίνει καλύτερα κίνητρα, εκπτώσεις και περισσότερες δόσεις αποπληρωμής.
[Πηγή www.skai.gr]
16 Απρίλιος 2013