Σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του νόμου και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων χωρίς κτίσμα, πρέπει να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση του μηχανικού (Βεβαίωση μη αυθαιρεσιών).

Απαιτείται λοιπόν βεβαίωση μη αυθαιρεσιών από μηχανικό, ή τακτοποίηση με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την μεταβίβαση, τη σύνταξη οριζόντιων ιδιοκτησιών, τη γονική παροχή, την υποθήκη για δάνειο σε τράπεζα, την πώληση, κλπ.

Η βεβαίωση του μηχανικού συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, που γίνεται από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό.

Οι βεβαιώσεις που ζητούνται είναι οι εξής:


Βεβαίωση μη αυθαιρεσιώνΒεβαίωση μη αυθαιρεσιών


Για κάθε μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος ακινήτου απαιτείται αυτοψία μηχανικού, ο οποίος θα εξακριβώσει αν τα εγκεκριμένα σχέδια της πολεοδομίας συμπίπτουν με την υπάρχουσα κατάσταση του εν λόγω ακινήτου. Αν διαπιστωθεί η νομιμότητα του, τότε εκδίδεται βεβαίωση από τον μηχανικό που την πιστοποιεί, ενώ αν υπάρχουν αυθαιρεσίες, θα πρέπει πρώτα να τακτοποιηθούν έτσι ώστε ο μηχανικός να υπογράψει τη βεβαίωση, αλλιώς δεν μπορεί να γίνει η μεταβίβαση/σύσταση.


Βεβαίωση Αδόμητου οικοπέδουΒεβαίωση Αδόμητου οικοπέδου


Για μεταβίβαση οικοπέδου, θα πρέπει να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια κατασκευή σε αυτό η οποία χρειάζεται ή να τακτοποιηθεί, ή να αφαιρεθεί για τη μεταβίβασή του. Αυτοψία μηχανικού είναι απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση για την έγγραφη πιστοποίηση αδόμητου οικοπέδου.


Βεβαίωση παλαιότητας κτιρίουΒεβαίωση παλαιότητας κτιρίου


Η απόδειξη παλαιότητας κτιρίου, είναι πλέον απαραίτητη για όλα τα αυθαίρετα κτίσματα ή/και αυθαίρετες προσθήκες και θα πρέπει να γίνει με αεροφωτογραφίες που συνοδεύονται με ανάλογη φωτοερμηνεία η οποία γίνεται μόνο από έμπειρους μηχανικούς.ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΓΚΥΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ

 • Δείτε τις προσφορές μας
 • 801 11 25 800
 • (τηλεφωνικό κέντρο με αστική χρέωση)
 • Δείτε επίσης

  Χορηγοί

  Δικτυωθείτε

   Συνδεθείτε μαζί μας στο facebook Ακολουθήστε μας στο twitter Συνδεθείτε μαζί μας στο Google +